Smakowite

Sałatki na wzmocnienie

Przesilenie wiosenne to czasami naszą senność o różnych porach, t też zmęczenie i słabość, bo czegoś nam brak. Albo działamy szybko i dużo i nie mamy czasu na jedzenie, zdrowe jedzenie?
Właśnie ostatnio sięgnęłam po dwa przepisy na sałatki, które dodają organizmowi różnych składników, witamin i wzmacniają.
Obie są z serem gorgonzola.


Pierwsza ze strony przyslijprzepis.pl

Sałatka z roszponki, gorgonzoli i pomidorów
100 g roszponki
1 awokado
15 pomidorków koktajlowych
100 g gorgonzoli
garść orzechów włoskich

Miodowy sos winegret
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Najpierw robię sos winegret wyciskając czosnek, dodając resztę składników i mieszając je.
Następnie myję lub kupuję , pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki, ser gorgonzolę i awokado w kostkę, orzechy kroję na mniejsze kawałki. Polewam sosem winegret.


Ale robię wymiennie, żeby nie było nudno, druga wersja wymaga odrobinę więcej czasu i pochodzi ze strony przepisy.pl

Składniki

kilka garści roszponki
zioła, które lubimy do sałatek: bazylia, oregano, tymianek
sól
awokado – -1 sztuka
pomidory suszone – 4 sztuki
pistacje lub inne orzechy – 3 łyżki
ser pleśniowy Gorgonzola – 50 gramów
kromka pieczywa tostowego – 4 sztuki
ząbek czosnku – 1 sztuka
sok z cytryny – 3 łyżki
oliwa z suszonych pomidorów – 3 łyżki
pieprz czarny – 1 szczypta
olej lub masło – 1 łyżka

Mieszam zioła z sokiem z cytryny i oliwą z pomidorów. Awokado kroję na pół, wyjmuję pestkę i wydrążam łyżką miąższ – kroję w centymetrowej wielkości kostkę. Ser kroję w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory w paski. Pieczywo kroję w kostkę i opiekam na patelni z odrobiną czosnku.
Umytą i osuszoną roszponkę wykładam na półmisek. Na wierzchu rozkładam awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polewam przygotowanym sosem, posypuję orzechami oraz grzankami. Gotowe!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *