Trochę z opóźnieniem, bo miałam to wrzucić jeszcze w sierpniu ale co tam. Cukinii w sklepach nie braknie, a i może sami hodujecie, czy dostajecie od kogoś.
Ja, w pogoni za urozmaiceniem, brakiem nudy i by wypróbować nowe smaki, znalazłam dwa przepisy na cukinie,
Jeden będzie z mięsem, drugi bez.
Pierwszy z nich to Makaron orzo z kurczakiem, cukinią i szpinakiem, przepis ze znanej i lubianej przeze mnie witryny.
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu orzo (1 szklanka 250 ml)
- 200 g cukinii
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu (np. z eko kostki lub domowy)
- 60 g szpinaku
- 80 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki tartego parmezanu
przyprawy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
Pierś z kurczaka pokrojoną na mniejsze kawałki doprawione solą i pieprzem podsmażam na łyżce oliwy lub oleju na dużym ogniu, dodaję w międzyczasie pokrojoną cebulę i razem smażę 2 minuty, pod koniec dodaję wyciśnięty czosnek.
Cały przepis polega na dodawaniu wciąż nowych składników do naszej patelni lub rondla, więc musi on być w miarę duży, jak na danie jednogarnkowe.
Teraz dodajemy suchy surowy makaron orzo i pokrojoną w grubsze półplasterki cukinię, mieszam wszystko i smażę około 2 minut. Po 2 minutach dodaję pokrojone na drobne kawałeczki suszone pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszam, następnie wlewam gorący bulion i zagotowuję. Gotuję bez przykrycia przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki i wchłonie cały bulion.
Na sam koniec dodaję szpinak i mieszam wszystko. Dodaję śmietankę, mieszam i zagotowuję.
Po odstawieniu z ognia posypuję tartym serem.
Drugi przepis jest dla wegetarian I długo się naszukałam w sieci. Nie mogłam sobie przypomnieć na jakiej stronie widziałam. Aż w końcu pomógł fb. Na stronie Poradalnia Wiesława Kurzela macie policzone kalorie i wszystkie dodatkowe dane.
Co mnie przekonało, to oczywiście szybkość wykonania przepisu i minimalizm, placek jest tylko z dwóch składników, nie ma jajek, mąki, proste i bezproblemowe, dopiero po wyjęciu z piekarnika, nakładamy pozostałe trzy składniki. Bardzo smaczne, polecam!
1 porcja 440 kcal
SKŁADNIKI na 4 porcje (cała blacha)
📌cukinia 1 kg
📌ser gouda 400g
📌sól 5 szczypt
📌zioła prowansalskie 2 łyżki
📌ser feta 100g
📌2 pomidory (340g)
📌2 szt. ogórek kiszony
📌oliwa z oliwek 2-3 ml (odrobinka)
PRZYGOTOWANIE:
📌cukinie zetrzeć na grubych oczkach, posolić i zostawić na około 5 min. żeby puściła sok. W tym czasie zetrzeć ser.
📌odcisnąć cukinię z nadmiaru soku, dodać ser i przyprawy. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem pergaminowym i piec 30 min. w temp 200C z termoobiegiem
📌wyjąć placek z piekarnika, położyć pokrojone warzywa, ser feta i dodać ciut oliwy. Smacznego
Życzę Wam fajnego gotowania i smacznego!
Brzoskwinia jednak i tak woli cukinię w wersji plasterków obtoczonych w jajku i bułce tartej, smażonych na oleju z odrobiną soli tylko 😉