Blog · Smakowite

Pieczone bataty z pesto, fetą i granatem

Kolejny przepis z tych szybkich, a jednocześnie coś nowego i niespodziewane smaki, spróbujcie.
Ja bardzo chciałam przepis z granatem, zupełnie przypadkiem trafiłam na te bataty i okazało się nie dość, że szybkie, to jeszcze smaczne.

Przepis na 4 osoby

  • 4 bataty
  • sól, pieprz, oliwa/olej
  • feta
  • 1/2 owocu granatu
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojone w plastry obrane bataty i wstawiam do piekarnika. Mniej więcej każdy batat pokrojony na 4 plastry. Doprawiam solą, pieprzem i nacieram oliwą lub olejem
  • Wkładam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę przez ok. 45 minut do miękkości (widelec ma gładko wchodzić w miąższ). Mniejsze bataty mogą być gotowe parę minut wcześniej.
  • Upieczone bataty smaruję pesto, jeśli ktoś ma czas i ochotę może pesto zrobić sam, ja nie mam czasu, więc kupuję gotowe. Posypuję rozkruszoną fetą oraz wyłuskanym granatem. W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

A tutaj link do strony z przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *