Blog · Smakowite

Po intensywnym czasie działań poza domem potrzebuję czasu w kuchni

Naprawdę ten czerwiec był pełen działań i męczący, mimo że twórczy. Najczęściej nie miałam kiedy gotować cokolwiek. Coś za coś, robisz inne rzeczy, które wymagają czasu, to nie gotujesz. Wtedy gotuje tata Kaja i Brzoskwini lub kupujemy coś po prostu.
Ale potem za to mam ochotę na coś nowego i eksperymenty i dużo gotowania.
Nie lubię nudy i rutyny i też dlatego szukam nowych przepisów. Teraz kolejna sałatka i kolejna zupa do wypróbowania.

Sałatka to Tabbouleh, popularna w krajach Bliskiego Wschodu sałatka z kaszą bulgur

  • 35 g surowej kaszy bulgur
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki szczypiorku
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól i zmielony pieprz
  • Ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do miski.
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Drobno posiekać, dodać do miski z kaszą.
  • Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić najpierw na paski, następnie w kosteczkę. Włożyć do miski ze składnikami.
  • Dodać posiekany szczypiorek, cynamon, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać do dań mięsnych, lub np. nabierać porcje sałatki za pomocą liści małej sałaty rzymskiej.
    Przepis zaczerpnięty ze strony kwestia smaku
  • To jest przepis na 2 porcje i rzeczywiście nie wychodzi dużo, więc jeśli chcecie więcej sałatki, pomnóżcie składniki

Powinno być więcej pietruszki niż na zdjęciu. Akurat miałam tylko tyle, co w doniczce, ale już drugim razem było dużo.

Zupa z kolei to zupa z wszechobecnego teraz na straganach bobu, czyli sezonowa.
Jedliście zupę z bobu?
też ze strony kwestia smaku

  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g śmietany 18% lub 12%
  • ser feta

  • Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
  • Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.

    Okazało się, że zupa jest bardzo smaczna. A, co ważne, robi się ją dość szybko. Wypróbujcie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *